Shipping Drop Down to Radio List

Store UI, layout, design, look and feel; Discussion on the customer facing pages of your online store. Cascading Style Sheets, Themes, Scriptlets, NVelocity and the components in the ConLib directory.
foodsleuth
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 139
Joined: Wed Mar 31, 2010 8:59 pm

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by foodsleuth » Tue Aug 24, 2010 11:42 am

BLESS YOU ABLEMODS! I don't know what it is about that simple drop-down that seems to baffle users but more people never use it to see other shipping methods. Thanks again!
Barb

User avatar
AbleMods
Master Yoda
Master Yoda
Posts: 5169
Joined: Wed Sep 26, 2007 5:47 am
Location: Fort Myers, Florida USA

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by AbleMods » Wed Aug 25, 2010 7:18 am

LOL you are most welcome. Many of my shoppers are "older" and do not quite get this internet shopping thing :D
Joe Payne
AbleCommerce Custom Programming and Modules http://www.AbleMods.com/
AbleCommerce Hosting http://www.AbleModsHosting.com/
Precise Fishing and Hunting Time Tables http://www.Solunar.com

frankenstein897
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 159
Joined: Wed Feb 16, 2011 11:51 am
Location: Indiana
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by frankenstein897 » Thu Jul 21, 2011 10:04 am

Has anyone tried this mode on 7.0.7 Sr1 yet? Looks like 7.0.5 was the last. I am willing to test it out.
Thanks,
Chris

http://www.networkcablesonline.com
Network Cables Online, LLC
Running AbleCommerce GOLD R6

User avatar
compunerdy
Admiral (ADM)
Admiral (ADM)
Posts: 1277
Joined: Sun Nov 18, 2007 3:55 pm

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by compunerdy » Thu Jul 21, 2011 11:00 am

Still works for me

frankenstein897
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 159
Joined: Wed Feb 16, 2011 11:51 am
Location: Indiana
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by frankenstein897 » Thu Jul 21, 2011 11:37 am

Great! Thanks!
Thanks,
Chris

http://www.networkcablesonline.com
Network Cables Online, LLC
Running AbleCommerce GOLD R6

frankenstein897
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 159
Joined: Wed Feb 16, 2011 11:51 am
Location: Indiana
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by frankenstein897 » Thu Jul 21, 2011 6:27 pm

My personal opinion is that this needs to be an option in the next update/version of Able. The drop down with the highest shipping cost as the default just doesn't make sense to me.
Thanks,
Chris

http://www.networkcablesonline.com
Network Cables Online, LLC
Running AbleCommerce GOLD R6

frankenstein897
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 159
Joined: Wed Feb 16, 2011 11:51 am
Location: Indiana
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by frankenstein897 » Thu Jul 21, 2011 8:11 pm

So, this works great except it places a Red statement at the top of the order confirmation screen saying something to the affect, "Your order has a balance of $0.00 - Pay Now" and the Pay now is a button/link that when you click on it takes you to the checkout pages again to pay your balance of $0.00. I this would confuse customers a little bit. Essentially, I just need to change the default shipping from the highest cost to the lowest cost. Radio buttons are nice but not required for us.
Thanks,
Chris

http://www.networkcablesonline.com
Network Cables Online, LLC
Running AbleCommerce GOLD R6

User avatar
Mizmo67
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 155
Joined: Wed Mar 16, 2005 5:35 pm
Location: NJ
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by Mizmo67 » Sat Jun 23, 2012 2:41 pm

This is working great...except...(don't you just hate that)

Some customers are reporting that when they get to the second part of the OnePageCheckout, the shipping and credit card options are not displaying.
I'm assuming it's something that the new radio menu throwing out, because we didn't have this problem before I installed it.

Love the radio buttons! Just need to figure out why for some customers it's not displaying and is cutting off the shipping/payment sections. All they see is the bill to, ship to and the order contents.

I have been tinkering in Mozilla, Explorer and Chrome, but I can't get any of the browsers to kick out the error, which is making it really hard to trouble shoot.
Any one else having this issue?

Able 7.0.6

Thanks
~Mo

Maureen Albertson
Scott's Bait & Tackle / Mystic Reel Parts LLC
Contact Me Via Store Website
Image
Ablecommerce Gold R11 Catalog LIVE

User avatar
AbleMods
Master Yoda
Master Yoda
Posts: 5169
Joined: Wed Sep 26, 2007 5:47 am
Location: Fort Myers, Florida USA

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by AbleMods » Sat Jun 23, 2012 4:39 pm

I've seen that happen when the shipping address is not valid or the shipping gateway(s) could not be contacted. The Able ship rate calculator doesn't get any rates and the control never gets populated.

Checkout should be showing a message though "No available shipping methods for the given address"
Joe Payne
AbleCommerce Custom Programming and Modules http://www.AbleMods.com/
AbleCommerce Hosting http://www.AbleModsHosting.com/
Precise Fishing and Hunting Time Tables http://www.Solunar.com

User avatar
jmestep
AbleCommerce Angel
Posts: 8164
Joined: Sun Feb 29, 2004 8:04 pm
Location: Dayton, OH
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by jmestep » Mon Jun 25, 2012 6:51 am

We had a site that used it in 7.0.3 and it stopped working in 7.0.7, but the problem there was that the customer would select something other than the first shipping method, then when the orders came thru, they had the first shipping method on them.
Something changed in Able, but I don't remember what. I had to change to something like the following- the site has other shipping customizations, so this might not be the exact code that would work for you. I don't think you need the part about picking up the default on first load.

Code: Select all

                    //===================================================
                    //w2m jme 120811                                                                                                  
                    //not using Ablemods code that didn't work in 707                                                                

                    //BEGIN MOD: AbleMods.com                                                                                        
                    // 8-10-2010                                                                                                     
                    //if (ShipMethodList.SelectedValue == "") ShipMethodList.SelectedValue = localQuotes[0].ShipMethodId.ToString(); 
                    //END MOD:  AbleMods.com                                                                                         

                    //MAKE SURE WE HAVE THE CORRECT ITEM SELECTED                                                                    
                    int shipMethodId = AlwaysConvert.ToInt(Request.Form[ShipMethodList.UniqueID]);
                    ListItem selected = ShipMethodList.Items.FindByValue(shipMethodId.ToString());
                    int selectedValue = AlwaysConvert.ToInt(ShipMethodList.SelectedValue);
                    //if (selected != null) selected.Selected = true;//Able                                                          
                    //===================================================                                                            
                    //w2m jme 070811                                                                                                 
                    //set default on first load                                                                                      
                    //===================================================                                                            
                    if (selected == null)
                    {
                        ShipMethodList.SelectedIndex = 0;
                        selectedValue = AlwaysConvert.ToInt(ShipMethodList.SelectedValue);
                    }
                    else if (selected != null)
                    {
                        ShipMethodList.SelectedIndex = ShipMethodList.Items.IndexOf(selected);
                        selectedValue = AlwaysConvert.ToInt(ShipMethodList.SelectedValue);
                    }

                    //===================================================
Judy Estep
Web Developer
jestep@web2market.com
http://www.web2market.com
708-653-3100 x209
New search report plugin for business intelligence:
http://www.web2market.com/Search-Report ... -P154.aspx

User avatar
Mizmo67
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 155
Joined: Wed Mar 16, 2005 5:35 pm
Location: NJ
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by Mizmo67 » Wed Jun 27, 2012 4:02 pm

Thank you both! I'll tinker some more and see if the code Judy supplied helps.

Much appreciated. ~Mo
~Mo

Maureen Albertson
Scott's Bait & Tackle / Mystic Reel Parts LLC
Contact Me Via Store Website
Image
Ablecommerce Gold R11 Catalog LIVE

User avatar
Mizmo67
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 155
Joined: Wed Mar 16, 2005 5:35 pm
Location: NJ
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by Mizmo67 » Thu Jun 28, 2012 9:25 am

I tried the code, didn't make it any worse, but didn't solve the problem. One of the folks who was having the issue was kind enough to run through some testing with me.

I did note that at least 2 of the people that I talked to who had the problem were using ie8 ( one was 8.06, one 8.07 )
I don't know if that is relevant, not a very large sample since I know that we've had at least 20+ calls that couldn't check out.

...Further research later...
Oh, look what I found!

http://www.nynjtc.org/book/lower-half-c ... explorer-8
Lower half of /cart/checkout screen messed up in Internet Explorer 8 (other browsers do not appear to be affected by this issue)

In some cases, IE 8 users see an incomplete or garbled shopping screen. This is a known Microsoft issue. If it happens to you, the workaround is to click on the Compatibility View icon (the torn paper icon next to the URL at the top of the IE window) or alternatively, to select Tools -> Compatibility View to add the nynjtc.org site to the list of Web sites that should be viewed in compatibility mode.

(See <a href="http://support.microsoft.com/kb/956197" target="_blank">http://support.microsoft.com/kb/956197</a> for detailed instructions.)

The problem is made worse by server or internet in general slowness. Clicking on refresh/reload and/or turning compatibility on/off a few times, sometimes fixes it.

We are working on converting to a newer release of the web software we use which may or may not fix the proglem.

For immediate relief use a different browser, which all work correctly.
Which makes me realize that some of the calls we've had over the last year or two where folks just said "I was having problems checking out" might not have been just user difficulty or lack of internet savvy. It may have been this issue all along and I just assumed that it was my current change with the radio list...when it was already an occuring problem that no one had really explained to us enough to catch on.
~Mo

Maureen Albertson
Scott's Bait & Tackle / Mystic Reel Parts LLC
Contact Me Via Store Website
Image
Ablecommerce Gold R11 Catalog LIVE

User avatar
Mizmo67
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 155
Joined: Wed Mar 16, 2005 5:35 pm
Location: NJ
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by Mizmo67 » Sat Jun 30, 2012 12:35 pm

Well, my hopes that is was just the ie8 folks having a problem have been dashed. I had someone down in Mexico trying to checkout using multiple computers, multiple browser types including Mozilla and Chrome, as well as on an Android pad, and she kept getting the error where the ship methods and payment options would not display.

Any thoughts on what to check next?
I still can't see the error happen - I've tried playing with browser settings hoping to trigger it in ie9 and Firefox, but haven't had any luck.
~Mo

Maureen Albertson
Scott's Bait & Tackle / Mystic Reel Parts LLC
Contact Me Via Store Website
Image
Ablecommerce Gold R11 Catalog LIVE

User avatar
jmestep
AbleCommerce Angel
Posts: 8164
Joined: Sun Feb 29, 2004 8:04 pm
Location: Dayton, OH
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by jmestep » Mon Jul 02, 2012 7:01 am

What about changing it back to a dropdown list and see if the customer in Mexico still has problems?
This is completely off the wall, but I've been reading a book about website performance and the author mentioned that when he was in China, he would get blank pages on some websites- big name websites. It turned out that there was javascript from facebook on the pages and that China had blocked in the firewall so the page never finished writing. I hadn't even known such things could happen.
Judy Estep
Web Developer
jestep@web2market.com
http://www.web2market.com
708-653-3100 x209
New search report plugin for business intelligence:
http://www.web2market.com/Search-Report ... -P154.aspx

User avatar
AbleMods
Master Yoda
Master Yoda
Posts: 5169
Joined: Wed Sep 26, 2007 5:47 am
Location: Fort Myers, Florida USA

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by AbleMods » Mon Jul 02, 2012 7:07 am

Is it ONLY the international shipments that fail to render shipping methods?
Joe Payne
AbleCommerce Custom Programming and Modules http://www.AbleMods.com/
AbleCommerce Hosting http://www.AbleModsHosting.com/
Precise Fishing and Hunting Time Tables http://www.Solunar.com

User avatar
Mizmo67
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 155
Joined: Wed Mar 16, 2005 5:35 pm
Location: NJ
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by Mizmo67 » Thu Jul 26, 2012 10:17 am

Hi, sorry for the delay in updating.

I keep all outside linked code and images out of the check out pages to prevent security issues, so it isn't a facebook, chat or share script issue.

Joe, it's customers in the U.S. too, based on the number of calls that we are getting.
~Mo

Maureen Albertson
Scott's Bait & Tackle / Mystic Reel Parts LLC
Contact Me Via Store Website
Image
Ablecommerce Gold R11 Catalog LIVE

User avatar
Mizmo67
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 155
Joined: Wed Mar 16, 2005 5:35 pm
Location: NJ
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by Mizmo67 » Thu Aug 23, 2012 2:53 pm

I figured out what was triggering the problem where the shipping and payment methods were not displaying on OnePageCheckout.

ALL of the customers that I've talked to on the phone lately had either ordered from us before, or had registered their email.
So...when they tried to do checkout as if they were a new customer, it seems the program was bumping into "this email is already in the system" and that is resulting the the glitch. I've had them log in and then the order went through just fine.

I'm not sure if it's related to the changes that created the radio shipping list, or if it was already a problem and we just didn't know it.?

I can see where the "Already Registered" code is on the .ascx page, so I'll start there.
I'm searching over the code trying to see if I can spot it, but this might be above my limited understanding of C


~Mo
~Mo

Maureen Albertson
Scott's Bait & Tackle / Mystic Reel Parts LLC
Contact Me Via Store Website
Image
Ablecommerce Gold R11 Catalog LIVE

User avatar
Mizmo67
Commander (CMDR)
Commander (CMDR)
Posts: 155
Joined: Wed Mar 16, 2005 5:35 pm
Location: NJ
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by Mizmo67 » Thu Aug 23, 2012 3:02 pm

FIXED IT!!!!!!!!

I moved the entire "Already Registered" must log in section up ABOVE the shipping methods in the .ascx file and now it displays like it should!!!!!!!!!!

Hooray!
~Mo

Maureen Albertson
Scott's Bait & Tackle / Mystic Reel Parts LLC
Contact Me Via Store Website
Image
Ablecommerce Gold R11 Catalog LIVE

User avatar
jmestep
AbleCommerce Angel
Posts: 8164
Joined: Sun Feb 29, 2004 8:04 pm
Location: Dayton, OH
Contact:

Re: Shipping Drop Down to Radio List

Post by jmestep » Fri Aug 24, 2012 5:45 am

The shipping list change wouldn't have affected that. The already registered code is standard able code if someone tries to check out using an email address that is still hooked up to the user. If they couldn't log in with that email address, it's possible that they checked out previously as an anonymous user and the maintenance code hadn't cleared the anonymous users yet so that email address was still registered.
Judy Estep
Web Developer
jestep@web2market.com
http://www.web2market.com
708-653-3100 x209
New search report plugin for business intelligence:
http://www.web2market.com/Search-Report ... -P154.aspx

Post Reply